Cardiologie

HOME/MKD (Myxomateuze KlepDegeneratie)

MKD Myxomateuze KlepDegeneratie bij de hond

Wat is Myxomateuze KlepDegenaratie?
Myxomateuze KlepDegeneratie (MKD) is de meest voorkomende hartziekte bij kleine honden. Bij MKD wordt de hartklep tussen linkerboezem en linkerkamer aangetast. De structuur van de hartklep verandert, waarbij de klep slijmerig of juist bindweefselachtig van substantie wordt.

Hoe en waarom de aftakeling bestaat is op dit moment niet precies bekend. MKD heeft mogelijk een genetische basis omdat de ziekte bij bepaalde rassen vaker voorkomt dan gemiddeld. De ziekte komt pas op latere leeftijd tot uiting, daarom spreken we van een verkregen hartziekte.

Hoe vaak de ziekte voorkomt is afhankelijk van de leeftijd. Bij hondjes van 5 jaar komt de ziekte in 10% van de gevallen voor. Bij hondjes van 8 jaar is dit 25% en op 16 jarige leeftijd komt MKD zelfs bij 75% van de kleine honden voor.

Welke gevolgen heeft MKD in het hart?
Door de verandering in structuur van de hartkleppen sluiten deze minder goed op elkaar aan. Daardoor ontstaat tijdens het leegpompen van het hart een lekkage. Dit heeft tot gevolg dat niet al het bloed vanuit het hart het lichaam in gepompt wordt. Een deel van het bloed stroomt terug het hart in, dit kan wel 50 tot 90% van het bloed zijn. Het gedeelte van het hart waar het bloed naar terugstroomt zal gaan verwijden door de toegenomen hoeveelheid bloed. Op een gegeven moment is de druk in het hart zelf zo groot dat ook de aangesloten aderen uit gaan rekken. Dit leidt tot vochtophoping in de longen.

Welke gevolgen heeft MKD voor je hond?
In het beginstadium van MKD is de lekkage in het hart klein, en zijn de gevolgen voor je hond klein. In de loop der jaren zal de lekkage echter toenemen en kan je hond in problemen komen tijdens situaties waarin het hart extra moet werken. Dit kan bij inspanning of stress zijn, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of tijdens het spelen. Je hond wordt sneller moe omdat het hart niet voldoende bloed rond kan pompen om het hele lichaam van zuurstof te voorzien.

Als het hart zelf uiteindelijk ook groter wordt kan dit op de luchtpijp gaan drukken. Je hond krijgt hierdoor bepaalde prikkels en kan flink gaan hoesten.

Daarnaast kan zich vocht op gaan hopen in de longen. Je hond wordt dan benauwd, gaat sneller ademen, hoesten en is sloom. Als dit laatste het geval is moet je hond zo snel mogelijk onderzocht en behandeld worden.

Hoe weet ik of mijn hond MKD heeft?
De lekkage die ontstaat bij MKD is hoorbaar als een typische hartruis. Meestal wordt deze hartruis voor het eerst gehoord bij een hond tussen de 5 en 8 jaar oud.

Omdat je hond zich in eerste instantie prima aan het lek weet aan te passen duurt het gemiddeld een jaar of 3 a 4 voor de eerste symptomen als hoesten of verminderd uithoudingsvermogen zich ontwikkelen.

Ongeveer 20% van alle honden die MKD hebben ondervinden daar ernstige hinder van. In een later stadium kun je merken dat je hond sloom wordt, snel en moeizaam ademt, slechte eetlust heeft en vermagert. In dit laatste geval spreken we van hartfalen omdat de gevolgen van de hartziekte duidelijk zichtbaar zijn.

Op basis van het type hond en op aanwezigheid van de karakteristieke hartruis kan de aanwezigheid van MKD bij je hond vermoed worden. Als je hond op dat moment nog geen ziekteverschijnselen vertoont, en een rustige ademhaling en hartslag heeft, is niet altijd direct vervolgonderzoek nodig.

Als de dierenarts op basis van het verhaal van jou als eigenaar echter hartfalen vermoedt zal hij of zij verder onderzoek aanraden. De definitieve diagnose wordt gesteld door middel van het maken van een hartecho bij je hond. Soms zijn röntgenfoto’s nodig om te bepalen of er vocht in longen of borstkas aanwezig is.

Hoe kan MKD behandeld worden?
MKD kan niet genezen worden. Er is op dit moment geen medicatie waarvan bewezen is dat ze de voortgang van de ziekte kunnen vertragen. Maar als er eenmaal hartfalen is ontwikkeld kunnen we je hondje wel ondersteunen met medicatie. Zo kunnen er plastabletten voorgeschreven worden die het vocht in longen, borstkas of buik afdrijven. De behandeling heeft als belangrijkste doel het leven van je maatje te verbeteren en zo goed mogelijk te houden. De medicatie geneest dus niet de onderliggende hartziekte.

Hoe oud kan mijn hond met MKD worden?
Er zijn honden met MKD die een normaal leven leiden en probleemloos oud worden. Ongeveer 20% van de honden met MKD krijgt wel serieus last van de aandoening. Als er eenmaal hartfalen opgetreden is kun je met intensieve begeleiding en controle de kwaliteit van het leven van je trouwe viervoeter zo goed mogelijk houden gedurende ongeveer 1 a 2 jaar.
Onze Service