Huisdieren ABC

HOME/Kat – verliest veel haar

Mijn kat verliest veel haar

Met name in de ruiperiode kan het erg zijn, je kat verliest heel veel haar en je hele huis, inclusief meubels en kleding zitten eronder. We krijgen dan ook regelmatig de vraag of hier iets aan gedaan kan worden.

Wat kan de oorzaak zijn?
Het meeste haarverlies bij katten is gewoon onderdeel van de ruiperiode. Per vachtsoort en leefomstandigheden verschilt het wanneer en hoe hevig katten in de rui zijn. Veel binnenkatten ruien het hele jaar door, bij buitenkatten concentreert het haarverlies zich vaak in bepaalde perioden, met name voor- en najaar.

Soms is overmatig haarverlies het gevolg van een voeding van onvoldoende kwaliteit. Als je kat  niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zal het lichaam dit in eerste instantie verdelen over de meest essentiële onderdelen, zoals de verschillenden organen. De ‘restjes’ gaan naar het vachtonderhoud.

Ook bepaalde (hormonale) aandoeningen kunnen leiden tot veranderde vachtstructuren.

Wat kan ik eraan doen?
Als je kat ‘gewoon’ in de ruiperiode is, kun je hier niet veel aan doen. Soms helpt het om je kat goed te borstelen, mits hij of zij dit toelaat. Het verschilt per vachtsoort welk type borstel je moet gebruiken. Je kunt hiervoor het best contact opnemen met een trimsalon, zij weten precies welke vachtverzorging jouw kat nodig heeft.

Als je kat in de ruiperiode regelmatig haarballen braakt kun je ter ondersteuning regelmatig borstelen en/of een haarbalpasta geven.

Tegenwoordig speelt voeding niet vaak meer een rol als het gaat om haarverlies. De meeste voedingen bevatten voldoende voedingsstoffen om de vacht van je kat goed te onderhouden. Als je huisdier een kwalitatief minder goede voeding krijgt kan het schelen als je overstapt naar een A-kwaliteit voeding. Als je wil weten of jouw kat met andere voeding mogelijk beter ondersteund wordt in het vachtonderhoud kun je contact opnemen met de praktijk. Onze assistentes kunnen met je doorspreken of het voor jouw kat zinvol is om over te gaan op een andere voeding.

Als je vermoedt dat het haaruitval bij jouw kat niet met de rui (of voeding) te maken heeft kan kun je aan afspraak maken om met je huisdier op consult te komen. De dierenarts zal je kat dan helemaal nakijken en op basis daarvan met je bespreken of er iets aan het haaruitval van je kat gedaan kan worden.
Onze Service