Huisdieren ABC

HOME/Kat – plast in huis

Mijn kat plast in huis

Katten die voorheen prima zindelijk waren kunnen soms opeens overal in huis gaan plassen. Een vervelend probleem voor zowel baasje als kat. De oorzaken zijn divers maar meestal prima behandelbaar.

Wat kan de oorzaak zijn?
Eén van de oorzaken van in huis plassen is een blaasontsteking. Vaak zie je dan dat je kat veel kleine plasjes doet op de meest rare plaatsen in huis. Denk hierbij aan de badkamer, op de bank of op de deurmat.

Daarnaast kan er bij een (ongecastreerde) kater sprake zijn van het zogenaamde sproeien. De kater wil met deze sterk geurende urine zijn territorium markeren. Als een kater sproeit zie je vaak een trillend omhoog gehouden staart terwijl hij met zijn achterwerk naar de te markeren plaats staat.

Tot slot kan het voorkomen dat je kat niet alleen in huis plast, maar daarnaast ook veel is gaan drinken. Je huisdier produceert dan zoveel urine dat hij of zij het gewoon niet meer op kan houden.

Wat kan er aan gedaan worden?
De behandeling van het in huis plassen is afhankelijk van de oorzaak. Blaasontsteking kan met medicatie behandeld worden, maar vaak speelt een onderliggende oorzaak mee. Dit kunnen blaasstenen, blaasgruis en in een heel enkel geval bacteriën zijn. Meestal speelt stress een belangrijke rol bij blaasontsteking. In dat geval is het niet alleen de blaasontsteking die behandeld moet worden, maar moet ook gekeken worden naar het wegnemen van de stressfactor.

Bij sproeien kan castratie de klachten sterk verminderen of wegnemen, mits het gedrag niet inmiddels is aangeleerd. Soms is samenspraak met een gedragstherapeut nodig om te kijken waarom een gecastreerde kater nog zo’n behoefte heeft om zijn territorium te markeren.

Veel drinken en veel plassen duidt bijna altijd op een (ernstig) onderliggend probleem. Zo kunnen nierproblemen, suikerziekte, een overactieve schildklier, leverproblemen en nog tal van andere oorzaken een rol spelen bij veel drinken en veel plassen. In dat geval is het behandelen van de onderliggende oorzaak de eerste prioriteit.

Wanneer naar de dierenarts?
Als je kat plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen.

De eerste stap zal vaak een urineonderzoek zijn. Uit het plasje van je kat kan de dierenarts een hoop informatie halen. Urine opvangen bij je kat kan bijvoorbeeld door speciale niet absorberende kattenbakkorrels te gebruiken. Als dit echt niet lukt bestaat de mogelijkheid dat de dierenarts de blaas van je kat aanprikt met een naald, eventueel onder echogeleide. In een aantal gevallen is dit noodzakelijk, bijvoorbeeld als de urine steriel moet zijn voor een kweek.

Daarnaast zal de dierenarts uitgebreid vragen stellen aan jou als eigenaar. Hoe lang spelen de problemen al, plast je kat grote of juist kleine plasjes, zit er bloed bij de urine, drinkt je kat ook veel of spelen er naast het in huis plassen nog andere problemen? Uit jouw verhaal kan de dierenarts een hoop nuttige informatie halen.

Ook zal de dierenarts je kat goed van top tot teen onderzoeken. Soms is aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een echo van de blaas, het op kweek zetten van urine of een bloedonderzoek. De dierenarts zal vervolgens met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is om de problemen bij je maatje zo snel mogelijk onder controle te krijgen.
Onze Service