Cardiologie

HOME/Acute behandeling van vocht achter de longen

Acute behandeling van vocht in of achter de longen

Bij je dier is vastgesteld dat er sprake is van benauwdheid als gevolg van een onderliggende hartziekte. De hartfunctie is zo slecht dat het hart zich niet meer goed kan vullen met bloed. Het bloed wat normaal van de longen naar het hart stroomt kan niet meer goed weggepompt worden. Dit bloed stroopt op voor het hart, je krijgt als het ware een ‘file’ van bloed voor het hart. Als gevolg van deze ophoping zal vocht uittreden naar de longblaasjes en/of in de borstholte. Je huisdier krijgt dan vocht in/achter de longen, longoedeem in de longblaasjes en/of vocht in de borstholte (liquothorax).

Door de vochtophoping zit er in plaats van lucht vocht in de borstholte. Hierdoor kan je viervoeter minder goed ademhalen en wordt hij/zij benauwd. Meestal zie je dan ook een snelle ademhaling, met open bek ademhalen, flink hoesten en erg snel moe zijn.

De benauwdheid kan levensbedreigend zijn en dieren met hartfalen zijn vaak erg ziek en in paniek door het zuurstofgebrek.

De behandeling in deze acute fase van benauwdheid is gericht op:
- Verminderen van de vochtophoping
Als er vrij vocht in de borstholte zit kan dit met een spuit en naald afgezogen worden. Als het vocht in de longblaasjes zelf zit worden vochtafdrijvers toegediend. Meestal zal dit middel rechtstreeks in het bloedvat gegeven worden omdat dit het snelst werkt.
- Ondersteuning van de ademhaling
Het is belangrijk dat een dier met vochtophoping extra zuurstof toegediend krijgt. Dit kan door je huisdier een masker of slangetje met zuurstof voor te houden of door hem of haar in een speciale zuurstofkooi te plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om je maatje rustig te houden. Hoe rustiger je huisdier is, hoe lager de zuurstofbehoefte van het lichaam. In een enkel geval geven we een middel waar je dier rustiger van wordt.
- Ondersteuning van de functie van het hart
Hoewel een onderliggende hartziekte meestal niet te genezen is, kan de hartfunctie vaak wel ondersteund worden door middel van hartmedicatie. Afhankelijk van welke hartziekte je dier heeft, is er medicatie beschikbaar die de pompfunctie van het hart verbetert of die de weerstand waartegen het bloed wordt rondgepompt verlaagt.

Uit bovenstaand protocol komt duidelijk naar voren dat de behandeling van acuut hartfalen een intensieve is. Je viervoeter zal in de meeste gevallen opgenomen worden op de praktijk zodat een constante controle van het effect van de behandeling uitgevoerd kan worden. De benauwdheid moet snel minder worden maar mogelijke bijwerkingen van de medicatie moet ook gemonitord worden.

Bij Dierenkliniek Rijen hebben we veel ervaring in de behandeling van acuut hartfalen bij hond en kat. Alle faciliteiten om de juiste zorg te bieden zijn in onze kliniek aanwezig, zodat jouw maatje zo snel en goed mogelijk behandeld kan worden in geval van hartfalen.
Onze Service