Als de dierenarts bij je kitten een
hartruis hoort kan dit betekenen dat je kitten een aangeboren hartziekte heeft. Door een vernauwing van een uitgang, een lekkage van een hartklep of een gaatje in of bij het hart kunnen er wervelingen in de bloedstroom ontstaan, hoorbaar als een hartruis.
Een hartruis bij je kitten hoeft echter niet altijd te betekenen dat je kitten ook echt een hartziekte heeft. Sommige jonge kittens hebben een relatief groot hart ten opzichte van hun kleine lichaam. Er wordt per hartslag zoveel en zo snel bloed uit het hart gepompt dat dit een hoorbare hartruis geeft. Dit is een normaal fenomeen bij sommige jonge dieren en een dergelijke hartruis is onschuldig.
De dierenarts kan door alleen luisteren niet het verschil maken tussen een aangeboren hartziekte en een onschuldige hartruis. Als de hartruis heel luid en duidelijk hoorbaar is, wordt deze vrijwel zeker veroorzaakt door een hartafwijking. Een zachte hartruis kan onschuldig zijn, maar ook op een hartafwijking wijzen.
Sommige aangeboren hartziekten zijn door middel van een operatie of hartcatheterisatie te ‘repareren’. Hoe eerder deze reparatie plaatsvindt, hoe minder het hart overbelast is geweest en hoe beter de resultaten van de behandeling. Bovendien is het van belang dat voor een narcose voor bijvoorbeeld castratie/sterilisatie duidelijk is of er iets afwijkend is aan het hart.
Als bij je kitten een hartruis wordt vastgesteld zal de dierenarts altijd een hartecho adviseren om de aanwezigheid van een hartziekte te bevestigen of uit te sluiten. Bij onze dierenkliniek is gelukkig de mogelijkheid aanwezig om een hartecho te laten maken. Wij hebben veel ervaring in het opsporen en (laten) behandelen van aangeboren hartafwijkingen bij kittens.