Lijkt je kat afgevallen of zie je opeens een taille die je eerst niet zag? Of zie je door de vacht heen de ribben van je kat en was dit eerst niet het geval? Mogelijk heeft je huisdier dan iets onder de leden.
Wat kan er aan de hand zijn?
Afvallen kent veel verschillende oorzaken. Als je kat ook slecht eet kan er bijvoorbeeld sprake zijn van gebitsproblemen of een internistische aandoening. Misschien eet je kat wel goed, maar braakt hij vaak of is hij aan de diarree. Dan worden er uiteindelijk niet voldoende voedingsstoffen opgenomen en zal je kat ook af gaan vallen.
Het kan ook voorkomen dat je kat normaal of zelfs meer eet, niet braakt en desondanks toch afvalt. Mogelijk is er dan iets anders in het lichaam van je huisdier dat om veel energie vraagt, denk hierbij aan een tumor of ontsteking.
Er zijn twee aandoeningen die we veel bij oudere katten zien die gepaard gaan met afvallen. Eén daarvan is nierproblemen, behalve afvallen kun je dan ook een slechte eetlust, veel drinken en plassen, braken en/of een mottige vacht zien. De andere veelvoorkomende aandoening is een overactieve schildklier. Je kat heeft dan juist een hele goed eetlust maar wordt desondanks mager, valt soms echt op het eten aan, kan meer drinken en plassen dan normaal en hyperactief zijn.
Toch hoeft je kat niet perse ziek te zijn als hij of zij afvalt. Misschien mag je kat sinds kort de tuin in, is het lekker weer en is hij daarom buiten actiever. Of ben je van voeding veranderd en heeft hij van de nieuwe voeding meer nodig dan van de oude voeding. Als je kat afvalt is het altijd verstandig om even na te gaan of er iets in de leefstijl of voeding van je kat is veranderd.
Wanneer naar de dierenarts?
Als je kat, naast het afvallen, ook andere symptomen heeft zoals algemeen ziek,
veel drinken/veel plassen of braken of diarree, dan is de kans groot dat er meer aan de hand is. Als je kat verder niet ziek oogt maar toch zonder duidelijke reden afvalt, is het altijd verstandig om op consult te komen. Ook als je kat al wat ouder is: afvallen is niet normaal en hoort niet bij het ouder worden!
Mocht je twijfelen of je kat afvalt dan mag je altijd even binnenlopen op de praktijk om hem of haar te wegen. Dit kun je zo nodig na een tijdje nog eens herhalen om te kijken of het gewicht stabiel blijft. Als je kat al eerder bij ons gewogen is kunnen we kijken of je maatje afgevallen is ten opzichte van het laatste bezoek aan onze kliniek.
Wat kan er aan gedaan worden?
De behandeling hangt uiteraard helemaal af van de oorzaak van het afvallen. De dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je kat, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken.
Aan de hand van wat de dierenarts opmerkt bij jouw huisdier kan er verder onderzoek gedaan worden. Dit kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek of een buikecho zijn. Als de dierenarts onderzocht heeft waarom je kat afvalt zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is.