Honden die voorheen prima zindelijk waren kunnen soms opeens in huis gaan plassen. Een vervelend probleem voor zowel baasje als hond. De oorzaken zijn divers maar meestal goed behandelbaar.
Wat kan de oorzaak zijn?
Eén van de oorzaken van in huis plassen is een
blaasontsteking. Vaak zie je dan dat je hond veel kleine plasjes doet, ook tijdens het uitlaten plast hij/zij veel vaker dan normaal.
Bij gesteriliseerde teefjes komt urine-incontinentie met enige regelmaat voor, maar ook reutjes en intacte teefjes kunnen hiermee te maken krijgen.
Bij, met name ongecastreerde, reuen komt het voor dat ze na het plassen steeds druppels urine blijven lekken. Dit kan wijzen op problemen met de prostaat.
Tot slot kan het voorkomen dat je hond niet alleen in huis plast, maar daarnaast ook veel is gaan drinken. Je hond produceert dan zoveel urine dat hij of zij het gewoon niet meer op kan houden.
Hoewel gedrag ook een oorzaak kan zijn, zie je dit bij honden niet vaak en moeten medische oorzaken eerst uitgesloten worden.
Wat kan er aan gedaan worden?
De behandeling van het in huis plassen is afhankelijk van de oorzaak. Blaasontsteking kan in de meeste gevallen prima behandeld worden met medicatie. Ook urine-incontinentie is met medicatie vaak goed onder controle te krijgen.
Bij prostaatproblemen is een andere aanpak nodig. Meestal zal verder onderzoek gedaan worden naar de prostaat en afhankelijk van de uitkomst, zal een behandeling ingesteld worden.
Veel drinken en veel plassen duidt bijna altijd op een (ernstig) onderliggend probleem. Zo kunnen nierproblemen, suikerziekte, baarmoederontsteking, leverproblemen en nog tal van andere oorzaken een rol spelen bij veel drinken en veel plassen.
Wanneer naar de dierenarts?
Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen.
De eerste stap zal altijd een urineonderzoek zijn. Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen. Urine opvangen bij je hond kan bijvoorbeeld door tijdens het plassen met een pollepel urine op te vangen. Als dit echt niet lukt bestaat de mogelijkheid dat de dierenarts de blaas van je hond aanprikt met een naald onder echogeleide. In een aantal gevallen is dit noodzakelijk, bijvoorbeeld als de urine steriel moet zijn voor een kweek.
Daarnaast zal de dierenarts uitgebreid vragen stellen aan jou als eigenaar. Hoe lang spelen de problemen al, plast je hond grote of juist kleine plasjes, zit er bloed bij de urine, druppelt je hond urine na of spelen er naast het in huis plassen nog andere problemen? Uit jouw verhaal kan de dierenarts een hoop nuttige informatie halen.
Ook zal de dierenarts je hond goed van top tot teen onderzoeken. Soms is aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een echo van de blaas, het op kweek zetten van urine of een bloedonderzoek. De dierenarts zal vervolgens met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is om de problemen bij je maatje zo snel mogelijk onder controle te krijgen.